Elisa herää lauantaiaamuna hyvissä ajoin, hän on nukkunut yksin isossa parisängyssä. Kihlakumppani Jussi on yöpynyt vanhempiensa luona. Elisa venyttelee ja laahustaa edelleen unihiekkaa silmissään ulos makuuhuoneesta. Hänen kaasonsa Liisa ja Kaisa ovat laittaneet aamiaisen ja kauniin kattauksen keskellä komeilee pullo kuohuviiniä.

 

Mira herää lauantaiaamuna, ison parisängyn toinen puoli on vielä lämmin, mutta se on tyhjä. Mira hymyilee ja rukoilee aamurukouksen. Se unohtuu usein kiireisinä arkipäivinä, mutta tänään Mira haluaa kiittää Jumalaa yhteisistä hetkistä Pajun kanssa. Mira nousee ylös ja tapaa keittiössä kaasonsa Lauran, joka on ollut heillä yötä. Paju on leiponut sämpylöitä ja Laura on etsinyt raamatusta päivään sopivia kohtia, joita hän lukee Miralle ja Pajulle aamiaisen lomassa.

morsiametElisa ja kaasot nauttivat iloisina aamupalastaan. Meikkaaja-kampaaja Niina saapuu Elisan ja Jussin kotiin laittamaan morsiamen ja kaasojen meikit ja kampaukset. Hanna avaa toisen kuohuviinipullon ja kaataa jokaiselle lasillisen. Elisa on rentoutunut, hän on pienessä hiprakassa ja lähellä ovat hänen parhaat ystävänsä. Pian hän saa pukea päälleen valkoisen prinsessamaisen hääpukunsa.

 

Miraa jännittää hieman. Hän rukoilee vielä kerran ja kiittää Jumalaa läheisistään ja Pajusta. Mirakin käy peseytymässä ja Laura auttaa häntä meikkaamaan ja pukeutumaan valkoiseen, yksinkertaiseen mekkoon. Pajun puku on myös valkoinen ja vaikka Mira kuinka yrittää suostutella, Paju ei halua edes hitusta meikkivoidetta kasvoihinsa. He kiusoittelevat toisiaan ja Laura tilaa heille taksin. Mira istuu tulevan puolisonsa ja parhaan ystävänsä välissä kukkakimppu sylissään.

 

Elisan veli kuljettaa morsiamen ja kaasot heidät vuokratulla vanhalla Mersulla kirkkoon, jossa satapäinen vieraslauma ja Jussi odottavat. Elisa menee sakastiin, jossa hänen isänsä halaa tytärtään. He laskevat leikkiä kuten heillä oli tapana Elisan ollessa lapsi. Isä on ylpeä tyttärestään, hän ajattelee hieman vanhanaikaisesti ja halusi maksaa häiden kaikki kulut. Laskuakin kertyi lähes 10 000 euroa, ja kun isä saattaa Elisaa alttarille, Elisa ajattelee, ettei aio kertoa isälle, että hän ja Jussi ovat suunnitelleet eroavansa kirkosta heti häiden jälkeen.

 

Mira ja Paju ilmoittautuvat maistraatin neuvonnassa. Heitä pyydetään aulaan odottamaan vuoroaan. Ennen heitä vihitään kaksi pariskuntaa. Lauran lisäksi toiseksi todistajaksi saapuu Satu, Pajun paras ystävä. Pajun vanhemmat liittyisivät heidän seurueeseensa myöhemmin hääpäivälliselle. Maistraatissa Laura lukee raamatusta osia ensimmäisen korintolaiskirjeen kolmannestatoista luvusta.

 

Elisan ja Jussin juhlissa on tarjolla Virosta haettua alkoholia. Jokaiselle vieraalle on varattu riittävästi juhlajuomaa ja häävalssin aikana Miraa hihityttää. Hänen äitinsä vie Jussin ja Miran lapset nukkumaan, vanhemmat jäävät vielä juhlimaan tuoretta avioliittoaan.

 

Hääpäivällisellä Mira lausuu ruokarukouksen, jossa pyytää suojelusta perheelleen. Hän kaipaa vanhempiaan, vaikka he kieltäytyivät yhteydenpidosta sen jälkeen, kun Mira kertoi heille uuden partnerinsa Pajun olevan nainen. Hänen uusi perheensä on nyt tässä: Paju ja Pajun vanhemmat ovat hänen tukenaan tästä eteenpäin. Ja hän voi aina luottaa Jumalaan.

 

Tarina Miran ja Pajun sekä Elisan ja Jussin häistä ovat fiktiota. Tarina ei ole yleistys erilaisten avioliittojen solmimisesta, vaan se on minun mielikuvitukseni tuote.

 

Tänään, 25. kesäkuuta 2014 eduskunnan lakivaliokunnan enemmistö päätti torjua kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista, jota puolusti 64 % suomalaisista. Eduskunnan päätös tehtiin äänin 10 – 6.

 

Puolesta äänestivät: Aino-Kaisa Pekonen (vas), Kristiina Salonen (sd), Jaana Pelkonen (kok), Stefan Wallin (r), Oras Tynkkynen (vihr) ja Johanna Ojala-Niemelä (sd).

 

Matka kohti tasa-arvoisempaa Suomea jatkuu: vaikka lakivaliokunta hylkäsi aloitteen käsittelyn, kansalaisaloitteesta valmistetaan kielteinen mietintö, joka tulee eduskunnan käsittelyyn syksyllä.

 

Rakastetaan ja kunnioitetaan toisiamme,

Vilma