Kirjoittaessani tätä on Provinssiperjantai. Pian matkustan Seinäjoelle juhlimaan ”ihmisten juhlaa” neljännentoista kerran elämässäni. Menen Provinssiin enemmän nostalgian kuin bändien vuoksi, mutta toiveeni on sama kuin ensimmäisellä Provinssikerrallanikin: haluan aurinkoa ja ihania kohtaamisia.

 

Vuonna 1998 olin ensimmäistä kertaa Provinssissa. Olin miettinyt viikonlopun vaatteeni tarkasti: olin kiertänyt kirpputoreja antaumuksella ja seurannut säätiedotusta. Minulla oli repaleiset leveälahkeiset farkut, tiukka kukkapaita ja takkuinen punainen tukka. Tänään, vuonna 2014 alkaa neljästoista Provinssini, enkä vieläkään tiedä mitä laitan päälle. Taidan tsekata sään netistä ja katsoa, mitkä lämpimistä vaatteistani ovat puhtaana.

teltta

Harmittelin pitkään, että olin missannut Prodigyn, joka soitti Provinssissa vuonna 1997, mutta 1999 Provinssissa soitti Skunk Anansie ja se oli mageinta ikinä. Mielestäni Skunk Anansien Skin oli maailman seksikkäin nainen. Niin seksikäs, että ajoin omankin tukkani pois.

Tänään minulla on päässäni paljon hiuksia ja pääsen katsomaan, kun Prodigy kiipeää Provinssin päälavalla klo 23.45.

 

Vuonna 2000 koin jo olevani kokenut Provinssikävijä. Mursin jalkani Rage Against the Machinen keikalla. Olin silloin varmasti kokeneempi festarikävijä kuin nyt. Tänä vuonna minua hieman hirvittää, vaikka takanani on varmasti kymmeniä festareita eri puolilla maailmaa.

 

Vuonna 2001 olin Provinssin päälavalla eturivissä katsomassa Weezeriä. Tänä vuonna aion pysyä kaukana eturiveistä ja ihmistungoksista. Tosin pelkään, ettei Provinssissa riitä enää kävijöitä tungokseen asti. Toista oli ennen.

 

2002 kesäkuussa liftasin ystäväni kanssa Helsingistä Seinäjoelle. Päädyimme matkalla Jyväskylään, koska ystäväni ei ollut koskaan käynyt siellä. Ehdimme kuitenkin ajoissa Seinäjoella, koska olimme varanneet matkantekoon hyvin aikaa. Vuonna 2014 saan kyydin ystävien autolla ja olen varsin iloinen, että minun ei tarvitse matkustaa edes junalla nuoremman festarikansan kanssa.

 

2003 innostuin irkkupunkia soittavasta Flogging Molly –bändistä, tänä vuonna odotan samantyylistä musiikkia soittavan Dropkick Murphysin keikkaa.

 

2004 näin Scissor Sistersin sekä Provinssissa että Roskildessä. Tänä vuonna Provinssi saattaa jopa jäädä ainoaksi festarikseni.

 

Vuonna 2005 Marilyn Manson käveli korkeilla puujaloilla Provinssin päälavalla. Tänä vuonna olen entistäkin innostuneempi näkemään kunnon lavashow’n vaikka kyseessä olisi huonompikin bändi.

 

2006 vuoden Provinssi jäi minulta väliin.

 

2007 Amy Winehouse perui Provinssikeikkansa aivan viime minuuteilla. Festarit olivat silti täynnä ihania indiebändejä kuten Rubik ja Underwater Sleeping Society. Toivottavasti tänäkin vuonna bongaan jotain uutta ja mukavaa.

 

2008 Ilona oli ilman minua Provinssissa.

 

2009 Ilona itki Placebon keikalla. Katsotaan mille hän tänä vuonna parkuu.

 

Mitä tuoreempia Provinssit ovat, sitä vähemmän niistä muistan. Vuodesta 2010 mieleeni on painunut Jared Leton (30 Seconds to Mars) pinkki keesi. Ehkä en ensi maanantaina muista mitään tämän vuoden Provinssista.

 

Vielä 2011 telttailimme Provinssissa ja peseydyimme Ilonan kanssa vesipullojen avulla. Tänä vuonna aiomme nukkua kiinteän katon alla ja käydä suihkussa.

 

2012 Provinssi jäi väliin sekä minulta että Ilonalta.

 

2013 nautin PMMP:n viimeisestä keikasta Provinssissa ja fiilistelin nuoruuden suosikkiani Bluria. Viime vuonna satoi ja oli kylmä. Säätiedotuksen mukaan tänä vuonna ei välttämättä sada, mutta kylmä taitaa olla.

 

Hyviä juhlia kaikille, jotka lähtevät tänä vuonna festareille!

 

Toivoo,

Vilma

 

P.s. Suuntaatko sinä tänä vuonna festareille? Minne? Ja pystytkö uskollisena tietylle festarille, niin kuin minä Provinssille?