Ulkonäkö tai muut ulkoiset seikat voivat toimia kiinnostuksen herättäjinä sitä oikeaa etsiessä, ja painavatkin vaakakupissa erityisesti deittailua harrastaessa. Pitkällä aikavälillä rakkauden ja kumppanuuden jatkumiseen tarvitaan kuitenkin myös kestävämpiä ominaisuuksia. Listasimme seuraavassa asioita, joita kannattaa ottaa huomioon valitessa elämänkumppania.

Kyky itsereflektioon

Jokaisella ihmisellä on omat heikot kohtansa ja puutteensa, joten täydellisen kumppanin etsiminen on ajanhukkaa. Tämän sijasta on viisaampaa etsiä ihmistä, jonka ymmärrys itsestä ja ympäröivästä maailmasta on tarpeeksi kehittynyt. Ihminen, joka pystyy tarkastelemaan realistisesti omaa toimintaansa ulkopuolelta ja oppimaan tekemistään erheistä osoittaa kypsyyttä ja älykkyyttä, ja nämä ominaisuudet ovat lähes poikkeuksetta myös huomioonottavan kumppanin ominaisuuksia.

Yksi henkisen kypsyyden merkki on se, että ihminen on kykeneväinen harjoittamaan harkintaa, pystyen näin toimimaan myös tunneimpulssiensa vastaisesti.

Valitse rehellinen partneri

Vaikka valehtelua yleensä paheksutetaankin, on valehteleminen suhteessa yleisempää kuin kuvittelemme. Valehtelu voi tapahtua puolison aggression pelossa tai oman edun ajamisen takia. Luottamus on kenties tärkein ominaisuus valittaessa elämänkumppania. Jos et tunne kumppanisi todellisia ajatuksia tai toimia, lisää se epäluottamusta suhteessa. Avoin keskusteluyhteys kumppanin kanssa onkin ensisijaisen tärkeää. Hyvät keskustelutaidot eivät luonnistu kaikilta automaattisesti, mutta niitä voi aina harjoitella.

Rehellisyys ja avoimuus luovat turvallisen ilmapiirin ihmissuhteeseen.

Tunneäly

Mitä pidempään pariskunta on yhdessä, sitä tärkeämmäksi psykologinen ja emotionaalinen äly tulee suhteessa. Kemia voi hallita suhdetta ensimmäiset puoli vuotta, tai vuodenkin, mutta pitkällä aikavälillä suurin osa ihmisistä arvostaa arjessa tukeaan tarjoavaa partneria.

Mikä ikinä sitten intohimosi tässä elämässä onkaan – on se sitten maratonin juoksu, rahankeruukampanjan järjestäminen sademetsän pelastamiseksi tai vaikkapa jonkin pelin tavoitteellinen harjoitteleminen, kuten tetris tai iGame nettipokeri, kannattaa hankkia kumppani, joka ymmärtää intohimoasi ja tukee sinua tavoitteidesi saavuttamisessa.

Fyysinen läheisyys

Ihminen tarvitsee fyysistä läheisyyttä. Kosketus vapauttaa oksitosiinia, jota kutsutaan hoivahormoniksi, joka on tärkeä liima pitkässä parisuhteessa. Kosketus tuottaa läheisyyden tunnetta ja pitää yllä rakkaussidosta. Seksi on tärkeä osa ihmisen elämää ja sitä kannattaa vaalia parisuhteessa. Vaikka suhteessa olisi kausia, jolloin seksi ei ole aktiivisesti kartalla, kannattaa halaamisesta ja koskettamisesta tehdä päivittäinen tapa. Sekä fyysinen ja verbaalinen tunteiden ilmaisu ovat yhtä merkittäviä suhteessa.

Huumorintaju

Useat ihmiset määrittävät huumorintajun jopa kaikkein tärkeimmäksi ominaisuudeksi kumppania valitessa. Jos ajattelee, haluaako mieluummin katsoa hyvännäköistä kumppania eläkeiässä vai nauraako mieluummin kumppanin jutuille päivittäin, useat päätyvät jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Tutkimusten mukaan huumori on salaisuus pitkän ja onnellisen parisuhteen ylläpidossa, sillä se lisää rentoa ilmapiiriä ja luo yhteistä me-henkeä parin välille.

Rahankäyttö

Raha on erittäin tärkeä asia ihmissuhteessa, etenkin jos sitä ei ole törsättäväksi saakka. Vahvasti eriävä kulutuskäyttäytyminen aiheuttaa kiistoja useissa parisuhteissa. Aina ihmiset eivät kuitenkaan tienaa tai kuluta samalla tavalla, eikä saman verran tienaaminen kumppanin kanssa ole itseisarvo. Yhteistaloudessa asuessa on kuitenkin tärkeää miettiä yhdessä, kuinka rahankäyttö tapahtuu. Mitkä ovat pariskunnan yhteisiä rahoja ja mitkä omia, ja kuinka rahat käytetään. Mikäli kumppani tienaa merkittävästi enemmän tai vähemmän, on yksi vaihtoehto panostaa yhteisiin menoihin prosentuaalinen määrä, mikä on molemmalle osapuolelle reilua. Tapoja on yhtä monta kuin pariskuntiakin, ja toimivan niistä tekee sen, että arjessa löytyy yhteinen ymmärrys.

Anteeksianto

Sanotaan, että ihmisen tulee rakastaa ensin itseään voidakseen rakastaa muita on kulunut, mutta totta. Ideaalimaailmassa kumppani on toisesta riippumaton ja itsevarma, eikä hän tarvitse sinua tunteakseen oloaan täyttyneeksi tai odottaa sinun korjaavan heidät.

Joskus tämä on kuitenkin vaikeaa. Parisuhde on tunteiden temmellyskenttä, jossa ihmiset usein peilaavat omia epävarmuuksiaan ja sokeita kohtiaan toiseen. Tässä kohtaa armollisuus ja anteeksianto astuvat kuvioihin. Jos onnistuu löytämään rinnalleen kumppanin, joka ymmärtää ja pysyy vierellä myös silloin, kun itsellä on paha päivä tai epävarma olo, voi sanoa olevansa todellinen onnenpekka.