Ulkonäkö ja fyysiset piirteet ovat merkittävässä osassa ensivaikutuksen tekemisessä. On tunnettu fakta, että esimerkiksi kasvojen symmetria lisää ihmisen viehättävyyttä vastakkaisen sukupuolen silmissä. Tämän takia naiset puuteroivat kasvojaan tasaisen ihon illuusion luomiseksi. Ja samaisesta syystä jopa hyvin levänneet kasvot näyttävät houkuttelevammalta muiden ihmisten silmiin. Ulkoisten seikkojen lisäksi vielä oleellisempaa ovat psykologiset tekijät, joista osa on alitajuisia. Mitkä tekijät sitten tekevät ihmisestä viehättävän?

Ensivaikutelma kaikki kaikessa

Ensivaikutelman luomiseen menee vain yhdeksän sekuntia. Tässä ajassa keskustelukumppanisi tekee johtopäätöksiä sinusta, ja vielä täysin alitajuisesti. Pukeutuminen ja yleinen siisteys ovat ensimmäisiä asioita, joihin ihminen kiinnittää toisessa huomioita. Pukeutumisen voi sanoa olevan peili omaan persoonallisuuteen, jonka avulla voi kertoa hetkessä omasta elämäntyylistään. Lisää vinkkejä hyvän ensivaikutelman luomiseen löytyy täältä.

Kehon kieli

Se, kuinka ihminen kantaa itsensä viestii toisille monia asioita ihmisestä. Hyvä ryhti kielii terveydestä ja hyvästä itsetunnosta, joten vaikka näissä olisikin toivomisen varaa, voi asentonsa huomioimisessa ja pään pystyssä pitämisessä luoda itsestään rohkean ja avoimen kuvan. Myös kävelytyyli kertoo paljon ihmisestä. Esimerkiksi nopea kävelytyyli voi viestiä tehokkuudesta, mutta myös hermostuneisuudesta. Laahustava kävelytyyli voi luoda illuusion laiskuudesta. Myös se, kuinka avoimessa asennossa istuu tai seisoo vaikuttaa siihen, kuinka houkuttelevana ihmistä pidetään. Käsien ristiminen rinnalle antaa alitajuisen viestin torjumisesta ja pelosta, joten ihmiset tahtomattaan välttävät ihmisiä, joiden kehon kieli kielii kielteisiä tunteita.

Ääni

Äänellä on valtava merkitys viehättävyyden arvioimisessa, ja äänen väri ja ihmisen äänenkäyttö vaikuttaa paljon enemmän kuin se, mitä sanotaan. Ihmisen tunteet voi kuulla äänestä, ja äänensävy antaa sanoja runsaammin viitettä siitä, mitä ihminen todella ajattelee. Ihastumisen voi jopa kuulla äänestä, ja miehet ja naiset käyttävät ihastuessaan ääntä eri tavoin. Selkeä ääni tuo myönteisiä mielikuvia puhekumppanille, joten on hyvä tulla tietoiseksi siitä, kuinka omaa ääntänsä käyttää. Esimerkiksi myyntitehtävissä työskentelevät sekä muut puheammattilaiset tuntevat hyvin äänen psykologian ja hyödyntävät keinoja, kuten intonaatiota ja sanojen painotusta. Jokainen meistä on oman äänensä ammattilainen, ja äänenhuoltoon kannattaa kiinnittää huomiota, sillä se on käyntikorttimme, josta ihmiset muistavat meidät. 

Avoin persoonallisuus ja positiivisuus

Tutkimukset kertovat, että avoimuus liitetään menestykseen niin bisneksessä kuin ihmissuhteissa – onhan kaikessa lopulta kyse ihmisten välisestä kommunikaatiota. Vaikka sosialisointi ei kävisi aivan luontaisesti, voi avoimuutta harjoittaa. Kiinnostavia ihmisiä voi onneksi tavata missä vain – yhä enemmän ja enemmän myös netissä. Bileet, työpaikka ja sosiaalinen media ovat yhtä lailla hyviä tapaamispaikkoja. Luonnollinen tapa ryhtyä keskustelemaan netissä on mennä paikkaan, jossa ihmiset jakavat saman kiinnostuksenkohteen, kuten harrastuksen. Ei uskoisi, kuinka monta rakkaustarinaa on alkanut mitä erikoisimmista paikoista, kuten Sims-simulaatiosta, nettishakkisivulta tai Casinohuone -sivulta. Paikasta huolimatta ihmiset arvostavat positiivisuutta ja avointa kommunikaatiota, tapahtui se sitten kasvotusten tai kirjoittamisen välityksellä. 

Puhelahjat vaikuttavat

Puhekumppanin nimen muistaminen on perusasia, joka luo helposti. Ihmiset liittävät positiivisia kokemuksia ihmisiin jotka mainitsevat heidän nimensä puheessaan verrattaessa puhekumppaneihin, jotka eivät käytä toisen nimeä heitä puhutellessaan.

Keskustellessa, erityisesti ensitapaamisella ei ole huono asia poistua turvalliselta ja tavanomaisista aiheista, kuten työpaikasta tai opiskeluista. Nämä voi käydä läpi nopeasti ja siirtyä sitten yllättävämpiin aiheisiin. Ihmiset, jotka osoittavat aitoa kiinnostusta toiseen ja kysyvät heidän kiinnostuksensa ja intohimojensa kohteista nähdään kiinnostavampina keskustelukumppaneina. Ole siis rohkeasti erilainen. Tarkastele, mikä saa puhekumppanin syttymään ja ohjaa keskustelua siihen suuntaan. Ja mikäli keskustelu tuntuu luonnistuvan hyvin, voi seuraavaksi vaikka kysyä puhekumppania treffeille – ideoita kiinnostaviin treffipaikkoihin löytyy täältä.